Дехидратацията е често срещан, но и още по-често подценяван проблем. Тя е състояние, при което възниква недостиг не само на вода, но и на електролити (соли) и е налице нарушение на водно-електролитното равновесие. Най-честите причини за обезводняването са  диария, повръщане, обилно потене и висока температура.

Част от симптомите, които алармират за наличие на проблем са загубата на телесна маса, промени в диурезата – намалено по честота и количество, но по-жълта урина, промени в състоянието на съзнанието от възбуда до унесеност и др. Не забравяйте, че най-ясната аларма за липсата на достатъчно количество вода в организма е ЖАЖДАТА. Не я подценявайте особено през горещите летни дни!

Бебетата и малките деца са най-уязвими, защото тъканите в детското тяло съдържат повече течности, отколкото при възрастните, а същевременно водно-солевият обмен е несъвършен. Децата са застрашени от обезводняване най-често при състояния, свързани с повръщане и стомашно разстройство, често предизвиквано от летните ентеровируси, треска и потене. При наличието на такива симптоми специалистите препоръчват успоредно с медикаментозното лечение да се провежда и хидратация чрез прием на елекролитни напитки. Те се предлагат без рецепта в аптеките, под формата на прахчета, които се разтварят в трапезна или преварена вода и могат лесно да бъдат приготвени.

Благодарим на всички участници за проявения интерес към темата, а ето и десетте печеливши имена, които ще получат подарък от Стоперол Хидра – удобна чанта за бебешка количка:

1. Ani_v
2. n.pretargova
3. Desislava Jeleva
4. Saloma
5. hazelnut_smile
6. Radostina Hristova
7. Росита Тодорова
8. Светлана Георгиева
9. Kremi Stoyanova
10. Militsa Sevovа

Честито на печелившите!

Вижте още за дехидратацията тук.