Френският артишок (Cynara scolymus) е зелен на цвят, отрупан с листа. Това е пъпката на бодливо средиземноморско растение. Много малка част от него е годна за консумация - месестата част на листата и кочана. Артишокът има важна хранителна стойност, противно на общоприетото мнение. Като зеленчуков деликатес, с маринован артишок се гарнират пици. Подходящ е за хора с диабет, подагра, чернодробна стеатоза и след прекаран хепатит. Има антиоксидантно десйтвие и подобрява чревния пасаж. Присъства в здравословното хранене и във вегетарианските ястия.
Рецепта за пълнен артишок
- 4 бр. артишок
- 70 г разтопено масло
- ¼ чаша кротони
- 4 скилидки чесън
- щипка свеж нарязан босилек
- 1 ч.л. соев сос
Артишок добре се съчетава и с аромата на розмарин.