Френският артишок (Cynara scolymus) е зелен на цвят, отрупан с листа. Това е пъпката на бодливо средиземноморско растение. Много малка част от него е годна за консумация - месестата част на листата и кочана. Артишокът има важна хранителна стойност, противно на общоприетото мнение. Като зеленчуков деликатес, с маринован артишок се гарнират пици. Подходящ е за хора с диабет, подагра, чернодробна стеатоза и след прекаран хепатит. Има антиоксидантно десйтвие и подобрява чревния пасаж. Присъства в здравословното хранене и във вегетарианските ястия.

Рецепта за пълнен артишок

  • 4 бр. артишок
  • 70 г разтопено масло
  • ¼ чаша кротони
  • 4 скилидки чесън
  • щипка свеж нарязан босилек
  • 1 ч.л. соев сос
Измийте 4 артишока. Сложете чесън между листата и сварете на пара за 30-40 мин. Изстържете ядивната част от листата и от кочана. Прибавете маслото, кротоните, подправките и ги намачкайте заедно. С тази смес напълнете сърцето на всеки артишок. Сложете ги да се запекат във фурната.
Артишок добре се съчетава и с аромата на розмарин.