Всички сме чували за ползите от ходенето върху мускулите, сърдечно-съдовата и опорно-двигателна система, както и за доброто общо здравословно състояние, но как се отразява върху мозъка?

Снимка: iStock

Ходенето прави хората по-умни, като подобрява притока на кръв към главния мозък и засилва паметта и когнитивните способности, като ефектът е по-слаб от бягането, но по-голям от колоезденето.

Изследването на американските учени от "New Mexico Highlands University" обхванало дузина доброволци, придвижвали се с постоянна скорост от около 1 м/сек, чието кръвоснабдяване на главния мозък е измерено неинвазивно с ултразвук. 

Снимка: iStock

Ударът на стъпалото при ходене създава вълни на налягане през артериите, които значително променят и могат да увеличат притока на кръв към мозъка, пояснява резултатите ръководителят на изследването д-р Ърнест Грийн. 

Знайте още, че ходенето намалява наполовина риска от преждевременна смърт за хората, които от 1000 крачки постепенно достигнали 10 000 дневно.

Снимка: iStock

Пълните резултати от научното изследване са представени по време на годишната конференция "Experimental Biology" в Чикаго и публикувани в "EurekAlert!".