Днес, 3 август, отбелязваме Световния ден на динята. Плодовият зеленчук е предпочитана храна през лятото, заради високото съдържание на вода и охлаждащия ефект, който се съчетава с приятното и леко засищане. В САЩ, повод днешния празник, се организират надяждане и замеряне с дини. Други актуални забавления са "кой ще изплюе семките от динята най-далече".

Нетрадиционен начин за консумиране на динята е като заместител на доматите в сандвича или като основен продукт на сезонна супа.


Малко известен факт е, че освен сладката червена или жълта месеста част на динята, могат да се консумират кората и семките.

Как да ядем кората на динята

В Китай кората на динята се приготвя като зеленчук. Тя се пържи или вари и се сервира като предястие. За целта се измива и се обелва. Нарязва се на отделни хапки, които се овкусяват с равни количества захар и сол. Нарязва се чесън и лук, и всичко това се изпържва в зехтин. В някои ресторанти се добавя ром и се фламбира.

Снимка: Thinkstock


В Русия кората на диня се маринова. Зеленият слой се обелва и кората се нарязва на лентички. Заливат се с гореща вода и се оставя да преседи 5 минути. След това се оставят 8 часа да престоят в разтвор от вода и сол. Консервират се в буркани, овкусен с различни подправки - джинджифил, бахар, карамфил; и се вари, докато корите станат прозрачни.

В България от малките дини се прави туршия. В големи буркани, освен дините – цели или нарязани на четвъртинки, се слагат зелени домати, зеле и моркови. Продуктите се осоляват и подкиселяват, и се консервират за зимата.

Как да ядем семките на динята

Как да ядем семките на динята

Семките на динята са богати на мазнини и белтъчини. Те са добър източник на магнезий, фосфор, желязо и цинк. Тези минерали действат добре на кожата, косата и ноктите, освен това са препоръчвана хранителна добавка за всички бременни. Динените семки могат да се консумират самостоятелно или като добавка към салати и предястия, когато се изпекат. За целта измитите семки се овкусяват със сол или друга пикантна подправка, слагат се в тава или сух тиган, и се пекат около 10 минути. Консумират се също като слънчогледовите. Консумацията на сурови семки не е препоръчителна, защото обвивката им ги прави трудни за храносмилане.

Снимка: Thinkstock

В някои региона в Африка се отглеждат специални сортове дини, които са с малко месеста част, но с много семки. От тях се извлича растително масло, което се добавя в супи и салати. От семките също така се прави и брашно.