Ваканционните теми на разговор поддържат приповдигнато настроението. Пъстротата на лятното облекло, ароматите на узрелите плодове и топлината на юлското слънце влияят на ума, настроението и поведението чрез стимулиране на производството на серотонин.

Свежи плодове и техните сокове

Зрелите плодове оптимизират работата на червата, които често са наричани "вторият мозък",  защото именно в червата се произвежда повече серотонин (хормон, който подобрява настроението), отколкото в мозъка. На 65-тата годишна среща на Американската академия по неврология е докладвано, че консумацията на захар и подсладени напитки се свързва с повишен риск от депресия. Изборът на свежи плодове и соковете им сам по себе си е стратегия за здраво тяло и стабилна психика. Например един от най-обичаните плодове през лятото - динята е мултивитаминозна ( А1, В1, В2, С). Съдържанието на ликопен я прави силен антиоксидант, т.е. забавя процесите на стареене. За пъпеша се казва, че прави очите млади, устните свежи, а желанията силни. Пъпешът съдържа повече витамин С от динята и много повече силиций, който е необходим за доброто състояние на нервите, работата на червата и на всички други органи. Френски учени установили, че прясно изяденият пъпеш намалява умората и стреса  сред млади доброволци на възраст между 30 и 35 години. Затова учените горещо препоръчват пъпеш при стрес.

Физическа активност

През лятото използвайте всяка свободна минута да се разхождате. Ходете на работа с колело. Разхождайте се в обедната почивка. "Движението действа като антидепресант", според д-р Джозеф Меркола. Главният механизъм при движението е повишаване нивото на ендорфините - хормоните на удоволствието в мозъка. Раздвижването на тялото също така помага да се нормализира нивото на инсулин и лептин. Затова когато се чувствате потиснати, разходките и спорта са задължителни. Нека не ви притеснява изпотяването. То е начин за детоксикация на организма през кожата.

Необходимост от слънчева светлина

Хелиотерапията (метод за подобряване на здравословното състояние чрез слънчеви бани) е доказан бенефактор за здрава имунна система. Слънчевата светлина помага за отделяне на хормони, които отговарят за емоционалното състояние като намаляват нервното напрежение. Излагайте тялото си на пряка слънчева светлина ежедневно, за да се изработва в кожата витамин D. Наличието му е решаващ фактор за лечение и недопускане на депресия. Неслучайно витамин D се включва в лечението на редица психиатрични и неврологични зоболявания.

Тялото има способността да се саморегулира. Да поддържа много фин баланс. От вас се иска да го снабдявате с полезните неща и да го предпазвате от увреждащите фактори като постепенно това се превърне във вашия стил на живот.