Всички мечтаем да ни стига времето без да изостава работата ни. Да разполагаме с почивка и свободно време за забавления и хобита. Изобщо, доброто управление на времето, било работно или лично е изкуство. Ето няколко основни съвета как да ценим своето време: 

Работете с личен план - план за деня преди той да е започнал. Може да направите това сутринта, докато пътувате за работа, а понякога е по-добре от вечерта.

Поставяйте си реален срок за всяка задача. Когато знаете, че времето ви е разчетено, няма да го губите и разпилявате с други може би полезни, но безрезултатни дейности.

Използвайте календар. Това е една от най-важните стъпки да управлявате още по-добре ежедневните активности. Повечето календари имат напомняща функция. Нагласявайте напомняне 10 минути преди да трябва да тръгнете за среща или да излезете от офиса.  

Когато започнете работа върху една задача, фокусирайте вниманието си изключително върху нея. Така ще бъдете много по-ефективни и бързи в изпълнението.

Тук е в сила съветът да може да казвате "не”. Преди да завършите първата започната работа, не приемайте повече други задачи. Всяка отговорна работа изисква пълна концентрация. Именно тогава не вдигайте телефона, не четете есемесите, изключете скайпа.

Помислете за делегиране на задачи и отговорности. За по-малко отговорните задачи позволете на други хора да ви помагат. По този начин ще може да се фокусирате още по-добре върху важните неща за вършене от вас.

Още по темата: "Времето. Ценим ли го достатъчно?” може да научите от аудиозаписа, публикуван в началото. Това е разговорът ни с журналиста Светослав Николов, излъчен в ефира на  bTVRadio на 27 януари 2015г.