Взаимовръзките между хората понякога създават болезнени ситуации в резултат на отхвърляне и неодобрение. Нарушената естествена потребност от социално общуване е една от причините за емоционално ядене, което води до наднормено тегло. Д-р Роджър Коулд пише:  "При хора с емоционално ядене отхвърлянето е това, което изковава нездравословен съюз с храната." 

Емоционалното прехранване е заместител на липсващата комуникация с другите.

Нарушените взаимоотношения се създават на различни нива - в семейството, в приятелския кръг, сред колегите, с любимите и т.н. Удоволствието от храната може да замени някогашната връзка, но само временно. Проблемът е в това, че емоционалното ядене все повече увеличава дистанцирането ви от хората във вашия живот. Отдръпването от роднинските връзки може да повлияе на физическите умения, като сръчност и вещина, до такава степен, че човек спира да ги прилага. Ежедневните професионални взаимоотношения също се влошават.

Може да се окаже, че когато сте на една маса с човек, който ви отхвърля, желанието ви да стоите лице в лице с него изчезва, ако вече сте избрали да ядете, вместо да общувате.

Умението за заместване се изгражда още в детството и продължава при възрастните хора.

Разклатената самоувереност и себеуважение се проявяват, когато след време установите, че треперите при мисълта да се свържете с някого. Критичното отношение, чувството за срам и вина, строгостта към себе си продължават да ви пречат да се чувствате естествени в колектив, група или в двойка.

Човек прикрива с емоционално ядене своята ранимост.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Страхът, че общуването може да го нарани, да го постави в позиция, в която може да загуби спор, може да изглежда глупав или затруднен.

Има решения и за емоционалното ядене:

-Проявете кураж да си признаете лесната ранимост. 

-Позволете си правото на човешки грешки. 

-Намерете смелост за общуване.

Вместо да се обърнете към емоционалното ядене, за сметка на контактуването с други хора, проявете мъдрост да видите себе си в даден момент и по-слаби и по-глупави. 

Бъдете естествен човек. Укрепете любовта към себе си. Разберете, че не сте единствени и можете да се промените.

Всяка човешка връзка е предизвикателство и не може да бъде другояче.

Включете своята интелигентност за промяна с отговорност към себе си. Проявете усилия още днес. С първата крачка ще тръгнете по път, който ще ви отведе към по-добро здраве и по-хубави взаимоотношения. Промяната е във ваши ръце.