Ах, този стес, който най-лесно побеждаваме с любимата торта или чашата алкохол. Да, обаче и сладкото и алкохолът са бич за панкреаса. Високият риск за хроничен панкреатит и метаболитен синдром набира скорост за много кратко време, ако сме допуснали да живеем и работим в хроничен стрес. Тогава причинно-следствената връзка неудовлетворение с раздразнителност/ емоцианално хранене и болести става все по-стабилна. За съжаление много млади хора попадат в този капан и затова, може да направим усилие да отблъснем стреса от себе си. За тази победна битка има нуждае и от време, и от постоянство.

Като начало осъзнайте какво ви стресира - куп несвършени задачи, физическа преумора, лоши взаимоотношения в семейството, неудовлетвореност от работата, финансова нестабилност, загуба на близък, предадена любов и т.н. След това вземене решение, че искате да излезте от този порочен кръг. Например стрес, който има "краен срок" - завършване на проект, продажба или купуване на жилище, матура, студентски изпити, дори подготовка на юбилейно тържество, може да провокира емоционално хранене.

Ето 6 начина за справяне с пристъпите на хранене от стрес:

Един пакет солети в чантата или в джоба. Те са отличен начини за овладяване на раздразнението. Със солети много хора, които са отказали цигарите са стопирали напрежението и са залъгвали себе си срещу навика за цигара в устата. 

Бутилка вода в дамската чанта или на бюрото, за да може в напрегнат момент да отпиете няколко глъдки - "Пий една вода и ще се успокоиш".

Дълбоко коремно дишане върши чудеса. Научете се да наблюдавате своите реакции. Познато ви е стресовото нахлуване на кръв в главата, която след сладкото като защитен механизъм се насочва към корема. Вместо това научете коремното дишане, с което се постига волево пренасочване на кръвния поток, а резултатът ме е пълно спокойствие. 

Свежа ябълка или моркови - измити и изчистени. Разбира се, изискват старателно дъвчене и освен това от тях няма риск за напълняване. Те са здравословният избор да зарадвате тялото си с нещо сладко и полезно.

Занимание с физическа активност - бягане в парка или упражнения у дома и ще потиснете желания релакс, не по-лош от този след алкохол или сладко.

Позитивното мислене е разковничето. Научете се да прощавате и постоянствайте в позитивно мислене. По този начин ще убиете стреса в зародиш, защото човек с вътрешен мир не се влияе от казани думи или несправедливо отношение, а взима решение и действа, или прощава и приема - в зависимост от стресовата ситуация.

Свързана статия: