Всички знаем, че в топлите дни е особено важно да пием вода. Средното необходимо количество дневен прием на вода се изчислява по според теглото. Истината обаче е, че няма фиксирана доза, защото има твърде много допълнителни фактори, които влияят – физическа активност, начин на хранене, температура на организма и на средата, общо физическо състояние и др. И все пак, ако искате да изчислите дозата вода, която трябва да приемате дневно, използвайте следната формула:

Вашите килограми разделени на 30

Например: 46:30=1,53
На всеки килограм се падат по 30 мл вода.

Причини за обилното потене

Хормони
„Откакто родих, се потя зверски, и то 5 минути след като съм се изкъпала. Направо е ужасно! Не знам вече какво да правя...”

По време на бременност и докато кърмят много жени се оплакват от обилно потене. В тези периоди хормоните на жените все още не са се успокоили и нивата им варират, заради различните процеси, които протичат в тялото й. Ако при вас обаче не това е причината, непременно се посъветвайте с ендокринолог.

Емоции
„Когато се изпотя, мириша ужасно. Много се притеснявам.”

Ключът е именно в притеснението. То е една от основните причини за потене. В този случай дори навън температурите да са под нулата, човек може да се поти активно.

Със спрей против изпотяване може да повлияете потенето още преди то да се е появило. Формулата му блокира свръх активните потни жлези, без това да влияе на терморегулация на организма. Резултатът се забелязва до 3 дни след използването на продукта.

Ползването на кристален камък е друг начин за справяне с проблема миризма и потене. Камъкът трябва леко да се навлажни, за да се получи топене и след това да се нанесе на различните участъци. Кристалът подобрява дишането на кожата.

Трайни нови методи за лечение на хиперхидрозата

Инжектиране на ботокс в потните жлези
Ботулиновият токсин парализира потните жлези. Точното място на отделянето на секрета се определя при процедура с йод. Ботоксът се разделя на малки количества, които се инжектират на разстояние едно от друго 2 см. Средната продължителност на действие на метода е 7 месеца.

Лазерно облъчване
Областта на подмишниците може да се третира и с лазерна игла. Процедурата трае около 30 минути. Целта е лазерът да разруши потните канали.

Топлинна енергия
Топлината се пуска към мястото на кожата чрез специален апарат. Вграден източник контролира температура и постоянно охлажда обработваната кожата.Въздейства върху потните жлези, без да нарушава целостта на кожата. Ефектът трае 6 месеца.

Хирургическа намеса
Използва се като мярка при наистина проблемно потене и такова, свързано с нетипични места. Оперативните намеси са от различно естество – кюретаж, симпатектомия и др., и се определят в зависимост от естеството на проблема.