Както вероятно добре знаете, лошата стойка би могла да повлияе изключително неблагоприятно както на физиката ви, така и на здравословното ви състояние. Високо кръвно налягане, проблеми в коремната област и депресия са само част от списъка, който едва ли бихте искали да дочитате. Вижте кои са нещата, за които да следите:

Глава, издадена напред

Обикновено прекалено издадената напред глава е първият признак за лоша стойка. Опитайте ухото ви да не преминава отвъд средата на рамото ви – в противен случай излишно натоварвате мускулите на гърба и сами си просите болката.

Издаден таз

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

За да бъде позицията на тялото ви неутрална (или балансирана), раменете и бедрата ви трябва да лежат на една ос. Нетипичното издаване на таза ви напред или назад, сериозно би натоварило различни мускули и стави, което от своя страна предизвиква схващане и болка.

Различна височина на раменете

Помислете за това коя част от тялото си обикновено натоварвате – в коя ръка държите покупките, телефона, дамската чанта и т.н. Прехвърляйки тежестта основно на едната страна, лесно би довела до различна височина на раменете, а от там и на лоша стойка.

Плоскостъпие

Вероятно не намирате връзката между плоските стъпала и лошата стойка, но такава определено има. Ако си представите тялото си като завършен механизъм, лесно ще си представите, че нарушената основа ще доведе след себе си до ред усложнения. Увреждайки стъпалата си, гарантирано ще увредите цялата опорно-двигателна система.