Хапче, съдържащо микс от етерични масла, е доказало действието си за значително намаляване на симптомите на предменструалния синдром (ПМС). Изследването, свързано с таблетката, е публикувано в списание „Репродуктивно здраве“ в Бразилия. В него участвали 120 жени, като процесът по тестване на капсулите бил изцяло контролиран.

Едилберто Фило, един от учените, работили по изследването във Федереалния университет на Пернамбуко, Бразилия, казва: „Приемането на един или два грама есенциални мастни киселини при пациентки с ПМС води до значително намаляване на симптомите. Освен това, приемането на хапчетата не доведе до промяна на количеството холестерол в организма на нито една от пациентките“.

При жените, които приемали капсули, съдържащи 2 грама микс от олеинова киселина, линолова киселина, други полиненаситени киселини и витамин Е, започнало да се наблюдава  значително намаляване на симптомите на ПМС. Това се случило между третия и шестия месец след започване на приема на хапчетата.

Говорейки за резултатите, Едилберто Фило казва: „Отрицателното въздействие на предменструалния синдром при извършване на ежедневните дейности при жените и качеството на живот сега могат да бъдат подобрени. Капсулите с етерични масла ни доказват, че можем да се надяваме и на по-обещаващи резултати“.