Комбуча е чаена гъбена напитка, набираща все по-голяма популярност по света. Названието й произлиза от гъбата Комбуча, чиято родина е Източна Азия. Това е гъба, от която се приготвя чай, известен с чудотворните си лечебни качества.

#Няколко думи за историята на Комбуча

Първите сведения за чудотворния лек с име Комбуча датират от 211 г. пр.н.е в Китай, където била наричана „еликсир на безсмъртието”. Това е „жива напитка” от ферментирал чай на гъбата Комбуча с добавена в него захар. Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас", в Австрия я наричали комбухер, а в Америка – комбуча, но на много хора била позната просто като „гъбата от Манджурия". Комбуча, в превод от японски език, означава чай (ча) от водорасли (комбу).

#Какво е Комбуча култура (scoby)?

Комбуча културата представлява жива симбиозна колония от дрожди и полезни бактерии.

Културата се развива в чаена инфузия и чрез естествения процес на ферментация превръща захарта във въглероден диоксид и органични киселини (глюкуронова, глюконова, млечна, оцетна, маслена, ябълчена), както и във витамини, аминокиселини и ензими. Въпреки че наричат Комбуча гъба, тя по същество е плесен, образувана от следните микроорганизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii.

Тази симбиотична култура образува зоокилим. Името "чаена гъба" се дължи именно на уникалното свойство на бактериите да синтезират целулозна мрежа, наподобяваща повърхност на плесен. По строеж прилича на оцетната гъба. Отглежда се 7 дни в подсладен черен или зелен чай при аеробни условия, като се получава приятно кисела газирана напитка с вкус на нещо средно между ябълка и шампанско.

#Защо трябва да пием Комбуча?

Чаят Комбуча се отличава не само с невероятния си сладък и нежен вкус, но и с чудотворните си ползи за здравето. Богатото съдържание на пробиотици в него помага за поддържането на здравословното състояние на чревната флора, прочиства организма от токсините, потиска растежа на кандида, стимулира пълноценното усвояване на полезните хранителни вещества, бори се с редица възпалителни процеси, увеличава бистротата на ума, подобрява настроението.

#Как да си пригитвим чай Комбуча

За целта са ви необходими:
Култура (гъба) Комбуча
Бяла рафинирана захар, около100 г на литър вода
2 ч.л. черен или зелен чай на литър вода

В кипнала вода се поставя черен или зелен чай, прави се запарка (около 15 мин). Добавя се бяла рафинирана захар и се разбърква до пълното й разтваряне. Чаят се оставя да се охлади до стайна температура – това се прави, тъй като културата умира, ако се постави в горещ разтвор. Важно е да се знае още, че чаят трябва да се постави в стъклен съд. В случай, че го поставите в метален, се образуват киселини, които биха могли да реагират с метала.

Добавя се гъбата комбуча, потопена с тъмната страна надолу и съдът се затваря с ленена кърпичка – оставя се да ферментира в продължение на 7 до 10 дни. Така приготвената напитка се приема по три малки чаши дневно (около 120 мл на ден), сутрин на гладно или преди хранене. Съхранява се в хладилник в стъклени бутилки.

#Крие ли рискове за здравето чаят Комбуча

Някои експерти предупреждават за опасност от бактериална зараза или микотоксини, които могат да причинят алергични реакции и заболявания. Ето защо, преди да решите да я консумирате, задължително се посъветвайте с личния лекар!