Една на 4500 жени страда от този синдстром. Заради него тя не може да прави секс, нито да има деца. Често синдромът е съпроводен със здравословни проблеми с бъбреците, ставите, храносмилателния тракт и др.

Синдромът на Рокитански (MRKH - Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser) представлява аплазия на матката и част от влагалището при жените. Между 9 и 16 седмица от бременността, когато плода се развива, тръбите, които трябва да сформират матката, не успяват да се съединят, и това оставя бъдещата жена без матка и влагалище. Обикновено това състояние се открива, когато момичето е на възраст за поява на първа менструация или когато реши да има първия си полов контакт. Цикълът може да липсва и до 18-годишна възраст, а опитите за секс могат да завършват със силни болки или дори да бъдат с фатален край.

Пластика на влагалището (neo vagina) е един от начините, чрез който може да се реагира на проблема. Но това не означава цялостно заличаване. С пластики, които се извършват най-вече в болници в Германия, се разрешава само въпросът, относно сексуалните контакти. В Швеция има практика, вместо хирургическа намеса, да се извършва т.нар. разтягане, т.е. постепенно оформяне на влагалището чрез физическа промяна на тъкани и мускули.

Снимка: iStock

При всяка от операциите има различен риск за живота на пациента. Много от жените, диагностицирани с този синдром, избират варианта сурогатство, за да станат майки и да имат свои собствени деца.