Ако бракът или връзката с партньора ви са повече от щастливи, то ви очаква още една добра новина – вероятността да качите килограми на средна възраст е по-малка, сочи ново проучване, резултатите, от което са публикувани в списание Health Psychology.


В изследването са участвали 2650 души, които са женени или в продължителна връзка с един партньор. Те трябвало да отговарят на въпроси, свързани с отношенията им, колко здрава и щастлива е връзката между тях. В продължение на 9 години учените проследяват какво тегло качвали хората, участвали в проучването.

Изводите били еднозначни – хората, които били щастливи в брака или връзката си, качвали по-малко килограми по време на изследването, докато тези, на които партньорите им оказвали по-малко подкрепа, успели да натрупат повече „запаси“.


Учените обясняват явлението с добре доказаните ползи за здравето от социалната подкрепа. Това трябва да накара повече двойки да имат здравословни отношения и да не се вглеждат толкова в разрушителните и дразнещи навици от ежедневието ни.

И докато двойките на средна възраст, които поддържат не толкова хармонични отношения, е напълно възможност да напълнеят на средна възраст, предишно изследване, фокусирано върху младоженците, показва нещо съвсем различно. Когато мъжът или жената встъпят в брак, това ги прави по-спокойни и небрежни по отношение на теглото им, защото вече не е нужно да изглеждат толкова добре, търсейки подходящия партньор.

Снимка: iStock