Едва ли първата асоциация, която ви идва наум, след като чуете думата секс, е сълзи и плач. Защото мачкането на чаршафите има толкова доказани ползи за здравето и настроението, като облекчаване на болка, по-бързо заспиване, подсилване на имунната система.

Но понякога при жените креватната гимнастика може да довече до неочаквано чувство на тъга и дори да пророните някоя и друга сълза, след като еуфорията от връхната точка премине.

Тази меланхоличност, депресия и дори плач след секс си имат и научно наименование - посткоитална дисфория. Някои жени изпитват дори гняв, като не е задължително да сте достигнали до оргазъм, макар че това е най-често срещаната посткоитална дисфория. Това може да се случи и след мастурбация, като наличието на партньор също не е условие, за да се почувствате раздразнени и тревожни.

Ако никога не сте изпитвали подобни чувства след секс, дори той да е бил вълнуващ и приятен,  то изследване от 2015 г. в списание Sexual Medicine показва, че 46% от жените са се чувствали по подобен начин поне веднъж, а 5 % са изпитвали самота и тъга след секс множество пъти в рамките на един месец.

И ако смятате, че само жените са засегнати от посткоитална дисфория, ще останете изненадани, че мъжете също страдат от нея. И докато при дамите причините могат да се търсят почти навсякъде – от хормоните до способността бързо и неочаквано да променят настроението си, то при силния пол това се дължи на спада в настроението им след креватните занимания. По време на секс те се чувстват господари и диктуващи правилата, докато след кулминацията те отново се връщат към реалността и обичайните неща от живота.

Случвало ли се е на вас или ваш партньор?