Има ли любов и познаваме ли я? Много хора искат да я намерят с надеждата, че съществува толкова прекрасно нещо като любовта. Дори и несподелена, тя е омайно вълшебство. Любовта е най-силното чувство в този свят. Любовното чувство дава сили и вдъхновение да изразим най-доброто от себе си. Когато човек обича и е обичан, за него всичко се случва лесно.  Невъзможното изведнъж става възможно, защото любовта е силата, която ни кара да продължаваме смело в живота. Любящият човек възприема конфликтите спокойно и преодолява препятсвията без колебание. Любовта може да преодолее всички граници от  време, разстояние, години и болката от "тръните” по пътя на живота.

Истинската любов може да пламне в един миг, но тя се изгражда и се превръща във вечна. Чувството на нежност и дълбока привързаност на истински влюбения човек е непоклатимо в своята стабилност, то не варира от силни страсти и желания до безразличие.

Любовта не признава егоизъм. Такава любов не може да я пропуснем край себе си незабелязано. Когато се случи, ние просто знаем, че това е ТЯ. И животът тръгва в нов коловоз и нищо няма да е както преди, дори самите ние няма да сме вече точно същите. Истинската любов променя съзнания, срива стени, върши чудо след чудо.

Сексуалната революция е довела със себе си жестоко иронично отношение към романтичната любов, но тази ирония е по-скоро плод на прагматичност. Въпреки, че често се стремим да я прогоним от нас, винаги когато се появи любовта, можем да я усетим. Тя е нежната тръпка, която минава през тялото ни, дори само при мисълта за любимия човек.

Любовните отношения са свързани с проявата на най-съкровените желания да се свържем с друг човек. В нея се издигаме над земните стойности, не само взирайки се в съкровената любов, но и отнасяйки се към въпроси с по-възвишено значение. Любовта е над всекидневния живот, над брака и над продължаването на рода.

За такава любов си струва всяка саможертва, всяка възможна или невъзможна цена, всеки миг и всеки дъх от краткото ни и чупливо съществуване. Тази любов идва, за да остане и за да ни промени. Изглежда, че любовта не е нещо, което може да се опише, ТЯ трябва да се усети. Любовта е смисълът на целия живот.