Жените, които са имали спонтанен аборт, са с по-голяма вероятност да забременеят и да имат бебе, ако имат адекватни нива на витамин D в организма, показват резултатите от нови изследвания.

"Нашите открития сочат, че витамин D може да играе защитна роля при бременността", заявява ръководителят на изследването д-р Съни Мъмфорд от Националния институт за детско здраве и човешко развитие на САЩ.

Резултатите от предишни проучвания показват, че ин витро оплождането е по-успешно сред жените с по-високи нива на витамин D в организма, съобщават авторите на изследването.

За настоящото проучване експертите са изследвали нивата на витамин D сред 1200 жени с анамнеза за спонтанен аборт преди отново да забременеят. Нивата на витамин D също са тествани, когато са били бременни през осмата седмица.

Въпреки че не установява причинно-следствена връзка, изследването показа, че жените, които имат достатъчно високи нива на витамин D от 30 нанограма на милилитър или повече, имат 10% по-голяма вероятност да забременеят и 15% по-голяма вероятно да родят живо бебе, отколкото тези с по-ниски нива на витамин D.

Резултатите сред бременните жени показват, че всяко увеличение на витамин D с 10 нанограма на милилитър се свързва с 12% по-нисък риск от спонтанен аборт. Изследователите съобщават, че до осмата седмица на бременността нивата на витамин D вече не са свързани с риск от спонтанен аборт.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Lancet Diabetes & Endocrinology".