Високата сексуална активност увеличава чувството за смисъл в живота, разкрива проучване на изследователи от университета "Джордж Мейсън" във Феърфакс, Вирджиния.

Американските учени са разгледали факторите, които влияят върху настроението и чувството за смисъл в живота, като са установили, че сексът е ключов фактор.

Ясно е, че сексът носи удоволствие на хората, намалява болката и има редица ползи за здравето, но новото проучване показва, че интимните ласки между чаршафите засилват чувството за смислен и пълноценен живот.

"В теоретичните модели на благосъстоянието в живота сексът рядко се обсъжда и в много статии се пренебрегва", заявява ръководителят на изследването Тод Кашдан.

Изследователите са поискали от 152 студента да водят дневника в продължение на три седмици, документирайки своето настроение, усещане за пълноценен живот и сексуален контакти.

Анализ на дневниците разкрива, че сексът в даден ден е свързан с по-положително настроение на следващия ден. Това също води и до по-голямо усещане, че животът е по-смислен. Случаят е идентичен при мъжете и жените сред участниците.

Задълбочен анализ на резултатите установява, че и при двата пола по-голямото сексуално удоволствие, а не по-голяма интимност, е свързано с по-доброто настроение на следващия ден.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Emotion".