Редовното правене на секс удължава живота на жените - затова, ако искате да живеете дълго, правете повече секс.

Резултатите от изследване на американски учени от Университета на Калифорния в Сан Франциско сред 129 жени между 20 и 50-годишна възраст сочат, че редовният полов живот осигурява защита на теломерите - защитните окончания в краищата на човешката ДНК. 

Научно установено е, че теломерите предпазват от увреждане ДНК, като се скъсяват с напредване на възрастта. Теломерите свидетелстват за биологичната възраст и са индикатор за дълголетието на човек. 

Снимка: iStock

Но жените, които редовно правят секс, имат значително по-дълги теломери от останалите дами с нередовен сексуален живот - всъщност поредната полза за здравето от интимните ласки.

"Колкото по-често правят секс жените, толкова по-силен е ефектът върху теломерите. Планираме да продължим проучванията си по темата", коментира ръководителят на изследването д-р Арик Пратер.

"Засега не знаем дали резултатите от изследванията за връзката между редовния секс и продължителността на живота при жените са релевантни и за мъжете, но няма обективна причина да не бъдат", допълва специалистът.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Psychoneuroendocrinology"