Резултатите от ново проучване възбуждат дебата за женски оргазъм - най-малко 4 от 5 жени (или около 80%) не изпитват оргазъм от пенетративния секс, или казано с прости думи - от вагиналното проникване.

Анкетата в списание "Journal of Sex & Marital Therapy" е обхванала 1000 жени на възраст от 18 до 94 години, като установява, че повечето от тях не могат да достигнат кулминация без стимулация на клитора.

Изследователите също така съобщават, че жените имат "разнообразен набор от предпочитания", когато става въпрос за генитален допир, местоположение и натиск.

"Резултатите от изследването оспорват погрешната, но често срещана представа, че има универсални сексуални движения, които са еднакви за всички", казва авторът на изследването Брайън Додж, доцент в университетската школа за обществено здраве Блумингтън към Университета на Индиана.

С цел "да запълни празнината в научното и общественото разбиране на сексуалното удоволствие", екипът установява, че само 18% от жените могат да изпитат оргазъм единствено от вагинално проникване.

Междувременно близо 75% от жените казват, че стимулирането на клитора е било необходимо, за да достигнат кулминация по време на секс, или е помогнало за почувстването на по-силни оргазми.

Снимка: iStock

Ако се смущавате, че не можете да стигнете до оргазъм, няма нужда да се притеснявате, тъй като има много начини да увеличите шансовете да стигнете до кулминацията.

Сексуалният експерт Силва Невес от "We-Vibe" разкрива полезни съвети за достигане до оргазъм пред британския "Daily Star":

"Ако се концентрирате върху ерогенните си зони и се съсредоточите върху сексуалното удоволствие, оргазмът ще дойде по-лесно. Ако се съсредоточите върху постигането на оргазъм, ще бъде много по-трудно да го получите. Мозъкът е страхотен полов орган, така че е важно жените да проверят какво има в еротичния им ум".

"Важното е да се чувствате комфортно с тялото си. Много жени не харесват тялото си заради перфектните образи, които често виждат в медиите. Наслаждавайте се на тялото си, докосвайте тялото си навсякъде, погледнете вулвата си в огледало, научете се да обичате. Гордейте се със своята сексуалност", допълва специалистката.