Употребата на популярното обезболяващо парацетамол по време на бременността може да окаже негативно влияние върху половите хормони, увеличавайки риска от малформации в развитието на плода. Pезултатите са от ново изследване на американски учени от организацията "Human Longevity".

Проучването показва, че употребата на парацетамол е свързана с увреждане на невростероидните хормони в организма, като един от тях (DHEA-S) се свързва като изключително важен за здравословното функциониране на плацентата.

Понижаването на нивата на невростероидните хормони в следствие приема на парацетамол е еквивалентно на естественото остаряване на организма на хормонално ниво с цели 35 години при мъжете и жените.

Снимка: iStock

Това от своя страна е свързано с нарушения в нормалното функциониране на плацентата, нарушаване на репродуктивните способности и увеличаване на риска от малформации за нероденото бебе. Най-голям риск има за развитието на ембриона, тъй като парацетамолът може да увреди способността на плацентата да регулира хормоналните нива. 

Друго научно изследване от тази година, публикувано в списание "Endocrine Connections", сочи че приемането на парацетамол по време на бременността може да намали плодовитостта на дъщерите. Изследване в списание "Proceedings of the National Academy of Sciences" от януари свързва приема на друг популярен обезболяващ медикамент - ибупрофен - с намаляване на мъжката плодовитост.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "EBioMedicine".