„Няма жена, която да не страда от стрес инконтиненция в определен период от живота си“, твърди професор Иван Фистонич, директор на Института за женско здраве в Загреб, Хърватия на Global Aesthetics Academy. „Киха – подмокря се. Кашля – изпуска се“, продължава белокосият учен, който е и член на Консултативния съвет в Европейското общество за менопауза и андропауза и в работата си в гинекологията прилага лазери. За Ladyzone той споделя още за лечението на инконтиненция, вагинална сухота и защо в Англия вече не правят операция за поставяне на мрежичка за укрепване на вагиналните мускули.  

Снимка: Росица Николова

Какво трябва да направи една жена, ако се изпуска при кихане или кашляне? Как да реагира на този неудобен дискомфорт?

Когато отиде на гинеколог и сподели този си проблем, често жената получава следния отговор – „Правете упражненията на Кегел“. И тя започва да стиска и отпуска мускулите на влагалището. Но знае ли жената дали го прави правилно всъщност? Не. И когато след една година отиде отново на преглед, лекарят я пита – „Е, как сте? Има ли промяна? По-добре ли сте?“ Жената често отговаря – не! Следващата стъпка може да е преглед при урогинеколог и минимално инвазивна операция. Защото този гинеколог е свикнал да работи по този начин – прави операция, при която се поставя мрежа на уретрата. Представлява нещо като слинг, който има придържаща функция. Това е традиционният начин, по който са се решавали тези проблеми досега. Възможните усложнения обаче са кървене, фибрози, сложена веднъж, мрежичката не може да се махне, ако има странично явление... По тези причини в Англия, Шотландия и Холандия от тази година Министерство на здравеопазването забрани тези процедури.

Каква е алтернативата?

Алтернативата е лазер. Този, с който ние работим обаче, не е точно лазер, защото е различен вид. За разлика от по-познатите CO2 лазери, които пробиват тъканите, Fotona само я нагрява, без да я къса. Температурата на лазера на повърхността на вагината е 63 градуса. Усещането е като да пипнеш котлона с ръка – ще усетиш, че е горещо, но няма да си нараниш кожата. Причината е, че тази топлина се разпространява само на 0,5 мм в дълбочина на кожата. 

Как действа всъщност този лазер?

Когато жената ражда, колагенът, който се съдържа в съединителната и мускулната тъкан, все едно се разцепва и разпръсква навсякъде. При работа с лазера, топлината оптимизира колагена и той става като пружинка. Благодарение на тази придобита еластичност, всичко се прибира. Колагенът прибира всички тъкани. Те стават стегнати и така дори да кихне жената, проблемът вече е преодолян и тя няма да се подмокря. 

Колко време трае ефектът на стягане?

Около 12 месеца. След този период има поддържаща процедура. Терапията с лазер не е лекарство и с нея не може да се предозира. В тази една година обаче е добре жената да води и съобразен начин на живот. Има жени, които са с наднормено тегло. Добре е първо да отслабнат преди процедура, за да са сигурни, че ще се повлияят максимално. 

Има ли подходяща или препоръчителна възраст за процедурата? 

Всеки организъм е различен. Колкото по-млади са жените, по-отчетливи са резултатите. Под 47 години резултатите са значително по-добри. Но и на жени над тази възраст също може да се помогне. 

Може ли процедурата да промени и сексуалния живот на жената?

Да. Терапията с лазер е вариант и за жени, претърпели лъчетерапии при установено раково заболяване. Представете си например 40-годишна жена, раждала 2 пъти, с млад съпруг, водят активен полов живот... Но един ден й поставят диагноза рак на гърдата. Следват химиотерапия, лъчетерапия, друго лечение, и тя става постменопаузална. Мъжът й е млад, продължават да се обичат, но не могат да имат полов живот. Ако сте й приятелка, какво ще й препоръчате? Лазерът разтваря капилярите и тъканите се ревитализират. Така жените, които не са правили секс 4-5 години, след такива процедури започват да водят съвсем различен начин на живот, с много по-добро качество.