Оказва се, че има четири сигнала, които недвусмилено алармират (подобно на простата), че връзката с любимия е на финална права.

Според психолога Джон Готман (посветил 20 години на изследвания на любовта и брака) те се проявяват последователно и са взаимосвързани.

Кои са те?

Критика

Всички двойки се карат понякога, оплакванията са неизбежни – всичко това е в реда на нещата. Когато обаче изречението „Харчиш прекалено много пари” неусетно се трансформира в „Ти си страшен егоист!”, тогава проблемите помежду ви не са за пренебрегване. Подобни промени накратко означават, че човекът остреща започва да се дразни не на поведението, а на характера и личността на половниката си.

Презрението

След критикуването, изразяващо се във вербално измъчване и обиди, идва ред на презрението. Тогава нещата преминават на друго ниво – всички сме ставали свидетели на спокойни вечери с приятели, на които единия партньор се хвали с някакъв свой успех, а любимият му върти очи, демонстрирайки явна досада.

Отбранителна позиция

Следващото стъпало по стълбицата на неуспеха е заемането на отбранителна позиция. Чувствате се като жертва и това определено е обезпокоително. Вероятно вече се чудите защо партньорът ви излива гнева си върху вас, след като не сте виновни. Така се стига до фразата "да, но ако". Той казва, че никога не каните неговите приятели на вечеря. Вие отговаряте "да ще го направя, но ако ти ми помогнеш после да отсервирам". Не се чувате един друг и никой не е доволен.

Каменна стена

Уморени от непрекъснати караници, спирате да се карате и напълно се отказвате от това. Ако партньорът ви крещи, вие отговаряте "да, както винаги прав си" и си вземате книга. Вие започвате караница, а вмсето да се опита да обсъди проблема с вас, той ви отговаря с нещо подобно и си излиза.

Всичките четири сигнала създават отрицателен кръг съобщава БГНЕС, цитирайки Готман.

Дори и всички гореизброени да са налице. Надежда винаги има, въпреки че връзката ви е с ампутирани крайници. Тя все пак може да проработи, но само ако и двамата имате желание да направите нещо.

Ако един от партньорите няма готовност да положи усилия и не прави нищо, за да се запази връзката, раздялата е неизбежна, твърди още психологът.