Гледане на порно филми може да направи младите мъже импотентни, но да помогне на жените да приемат собствената си външност.

Резултатите са от ново проучване на австралийски учени от университета "Монаш", анализирали 22 предишни изследвания на специалисти от САЩ, Канада, Швеция, Великобритания, Австралия, Китай, Чехия, Израел и Южна Африка. 

Оказало се, че порно филмите доставят удоволствие на жените, само ако създават илюзията за емоционална близост между актьорите, при които се асоциират с героинята.  В противен случай считали сцените за "нереалистични".

Редица научни изследвания досега показваха, че порнографията действа критично към възприятието на собствените тела за жените, като участничките намират порноактрисите са прекалено "идеализирани". Гледането на порно филми обаче им помага да приемат собствената си външност, дава полезна информация за секса и повишава очакванията за сексуалните изпълнения.

Колкото до въздействието на порното върху личните отношения, резултатите са противоречиви - за едни филмите са рефлектирали негативно върху близостта им с партньора, докато при други са послужили разкрепостяващо, като са помогнали за обсъждане на сексуалните им желания с мъжете.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "The Journal of Sex Research".