„Искам по-добро образование по отношение на секса както за момчета, така и за момичета и информация за порнографията и начина, по който тя влияе върху вредните сексуални практики.“ - това са думите на 15-годишната Люси, една от 600-те млади австралийки, които са участвали в проучване, поръчано от Plan Australia и Our Watch. То събира отговорите по темата на момичетата и млади жени на възраст 15-19 години от цяла Австралия.

Снимка: iStock

В доклада на проучването, озаглавен „Не ми изпращай тази снимка“, участниците съобщават, че сексуалното насилие и онлайн тормозът са в голяма част от ежедневната им онлайн комуникация. Момичетата, включили се в проучването, споделят, че от тях се очаква да се примиряват с неща, които не им харесват. При секс много момичета не обръщат внимание на собственото си чувство на удоволствие. Основният маркер на "добрата" сексуална среща е само ако на него му е харесало. Момичетата са под натиск да дадат на момчетата и мъжете това, което те искат, и да се превърнат в реално въплъщение на гледаното в порно клиповете.

На въпроса: „Как разбираш, че момчето те харесва?“, момиче в 8-и клас отговорило: „Той все още иска да говори с теб, след като си му правила орален секс.“

Момичетата от 7 клас все по-често търсят съвети как да реагират на молбите да изпратят свои голи снимки. Съобщения със съдържание „Изпрати ми снимка на циците си“ е почти ежедневно явление за много млади момичета. Според доклада на Plan Australia/Our Watch, често тези снимки се използват като начин за изнудване на момичето или пък момчетата си ги разменят.

Някои момичета, участвали в изследването, споделят, че са били опипвани в училищния двор или са били тормозени сексуално в училище или в училищния автобус на път за вкъщи. Казват, че момчетата често се държат така, все едно имат права над телата им.  Те самите сравняват телата си с тези на порно актрисите и макар да знаят, че не могат да приличат на тях, не ги спира да мислят, че трябва.

Австралийското психологическо общество изчислява, че подрастващите момчета са отговорни за около 20% от изнасилванията на възрастни жени и между 30% и 50% от всички случаи за сексуални посегателства над деца. 

Снимка: iStock

Психологът Филип Зимбардо споделя, че младите мъже не знаят как да контактуват лице в лице. Постоянната възбуда, хормоните, промяната, новите неща с телата им ги отдалечават максимално от бавното изграждане на хубави връзки.

18-годишната Джоузи е цитирана в доклада Plan Plan/Our Watch:

„Нуждаем се от някаква забрана на насилствената порнография, която в момента е свободно достъпна за момчета и мъже. Това, че те считат такива неща за приемливи,  влияе върху отношението на мъжете към жените. "