Еректилната дисфункция е често срещано заболяване, което обикновено засяга мъжете над 40-годишна възраст, според данни на Националната агенция по здравеопазване във Великобритания. 

При това състояние е невъзможно да се поддържа стабилна ерекция и е известно като импотентност. Причините могат да бъдат стрес, умора, прием на лекарства или алкохолизъм. Ефективните лечения включват медикаменти и хормонална терапия, но добавянето на ягоди в менюто на половинката може да намали риска от развитие на еректилна дисфункция.

Специалистите по хранене препоръчват да се приемат повече храни, които са богати на флавоноиди. Естествените съединения могат да предотвратят импотентността, според някои изследвания. Ягодите са богати на флавоноиди, което ги превръща в идеалната храна за намаляване на риска от заболяването. Вкусните плодове могат да помогнат за увеличаване на кръвния поток, което от своя страна да спомогне за постигането на ерекция при мъжете.

Снимка: iStock

Проучванията разкриват връзка между флавоноидите и еректилната дисфункция. Те присъстват в много растителни храни и напитки, включително плодове, зеленчуци, чай, билки и вино. Според научните изследвания редовният прием на храните, съчетан с физически упражнения, може да намали риска от заболяването с до 10%. Необходими са само няколко порции на седмица като количество. 

Същевременно мъжете могат да намалят риска чрез отказване на тютюнопушенето и поддържане на тялото в добра физическа форма.

Ако половинката ви има дълготрайни проблеми с ерекцията, посъветвайте го да посети лекар. Докторът ще извърши основни здравни тестове и изследване на гениталиите, за да се изключи всяка физическа причина за импотентност - стесняване на кръвоносните съдове в пениса или високо кръвно налягане, например. 

Статистиката сочи, че около 1 на всеки 10 мъже изпитва еректилна дисфункция в определен момент от живота си. Сега вече знаете - вкарайте повече ягоди в менюто на мъжа и липсата на ерекция може остане в миналото.