Учените Джули Бакер от Университета на Лиеж в Белгия и проф. Улрих Бойм от Университета Саарланд в Германия са постигнали значителен напредък в изследванията за това как мозъкът оказва влияние и контрол върху сексуалните отношения.

Специалистите използвали лабораторни мишки от женски пол за изследването, което установило, че мозъкът контролира не само влеченията към противоположния пол, но оказва силно влияе и на сексуалното поведение. 

Хормонът в мозъка, който учените изследвали, е (подходящо) наречен киспептин. Експертите са установили, че стимулирането на хормона киспептин у женските мишки (при излъчване на феромони от мъжките) предизвиква повишаване на сексуалното поведение у тях.

Досега се знаеше твърде малко за това как мозъкът е свързан с овулацията, привличането и секса. Според проф. Бройм това откритие показва, че хормонът киспептин е отговорен за всичко.

"Изследванията ни доказват, че пубертета, плодородието, привличането и секса са пряко свързани с биохимията (по-точно с хормона киспептин). Този труд може да даде нови възможности за лечение на пациенти с психосексуални разстройства, тъй като понастоящем не съществуват много добри терапии за жени, страдащи от ниско сексуално желание", коментира експертът.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в "Nature Communications".