Дамският душ използвайте само за лечебни промивки, но не за поддържане на ежедневана хигиена на влагалището. Препоръката е да го изхвърлите след завършване на лечебен курс, защото е от гума и пластмаса, които не издържат на високата температура за дезинфекция чрез изваряване. Женските полови органи са покрити с нежна лигавица. Влагалището има естествена защита чрез поддържане на кисело pH около 3,3 благодарение на наличната млечна киселина, което потиска развитие на болестостворните микроорганизми.   

Когато сте решили да правите любов, е необходимо да се убедите, че вашите ръце и ръцете на вашия партньор са чисти. Ако по устните или в устата имате херпес, или друга инфекция, може да се отрази неблагоприятно и на вашия партньор. По-добре се излекувайте и тогава пристъпете към интимен контакт.

Половите органи трябва да се измиват сутрин и вечер, както и след сексуален контакт. Не използвайте сапун, защото неговото рН е около 10. Душ геловете имат pH между 5.5 и 7, което красноречиво показва, че с тези средства лесно може да се наруши водно-липидната защита в тази зона и да се създадат условия за по-лесно инфектиране.

По-добре използвайте специален гел за интимна хигиена, без ароматизатори и без оцветители. Някои имат съставки, като алантоин и екстракт от алое за подхранване на раздразнената чувствителна лигавица на влагалището.

По време на месечния цикъл съществува по-голям риск от генитални инфекции. Дамските превръзки трябва да се подменят на всеки 3-4 часа, а тампоните на всеки 2 часа. Измивайте интимните части два пъти на ден – сутрин и вечер. Всеки в семейството трябва да има своя лична кърпа.

Колкото по-малко изкуствени материи влизат в досег с влагалището (бельо, кърпи) толкова по-добре. През нощта не спете с бельо, за да може кожата и лигавицата да "дишат". Не носете прашки. Те създават възможност да се пренасят бактерии от ануса към интимната област. Освен това прекомерно се дразни основата на кръстната кост (опашката), което създава повишена раздразнителност.

Интимните кърпички не могат да напълно да заместят интимния гел, но са лесни за употреба, когато няма условия да си вземете душ. Затова, когато тръгвате на път не забравяйте да ги вземете със себе си.