Интимната грижа е от изключително значение за всяка жена, за да запази здравето и комфорта на своята вагина. Липсата на хигиенни навици може да предизвика не само проблеми в зоната на гениталиите, но и да изложи организма й на по-сериозен риск за здравето. Ето защо, в случай, че усетите някое от по-долу изброените неразположения, не отлагайте срещата с личния си гинеколог:

#1 Болезнен секс

Сексът трябва да бъде едно приятно преживяване за вас, но в случай, че това не е така и ако изпитвате постоянна болка по време и след половия акт, трябва да се консултирате със специалист. Кървенето след секс също не бива да се пренебрегва, тъй като това може да бъде знак за рак на яйчниците. Незабавно се обърнете към гинеколог в случай, че установите такова.

#2 Болка в корема

Усещането за постоянна болка в корема може да се дължи на дисбаланс на хормоните. Стомашните болки и запекът са други възможни предупредителни знаци за онкологично или друго сериозно заболяване. Ако се появи коремно кървене, задължително потърсете лекарска помощ. Обикновено причините за коремно кървене в стомашно-чревния тракт възниква вследствие на увреждане на лигавицата на стомаха и червата или поради нарушения в механизмите на кръвосъсирване.

#3 Цветен секрет

Лекото и едва забележимо оцветяване на секрета не е повод за притеснение. Сигнал за по-сериозен проблем е, ако цветът е по-плътен и тъмен. В случай, че е придружен и от неприятна миризма, това е още по-категоричен знак, че незабавно трябва да се обърнете към специалист.

#4 Неудобни усещания

Често срещан симптом, който редовно се пренебрегва, е сърбежът и усещането за мравучкане в областта на вагината. Паренето е още един сигнал, че не бива да отлагате консултацията с гинеколог. Ако имате някое от тези неприятни усещания във вагината си, които продължават повече от няколко дни, трябва да говорите с вашия лекар.

#5 Странни миризми

Ако след всяко посещение на тоалетната, усещате странна миризма на урината си, това също е сигнал, че нещо с вагината ви не е наред. Такава миризма може да се дължи на инфекция или на лоша хигиена. Ако миризмата се влоши или остане същата няколко дни, след появата й, това може да е сигнал за някакъв проблем, и е добре веднага да запишете час при гинеколог.

#6  Сухо влагалище

Ако усетите изключителна сухота в областта на влагалището за дълъг период от време, придружена от чувство на болка, сърбеж или друг дискомфорт, време е да отидете при специалист. Също така, имайте предвид, че в периода след менопаузата, сухотата в интимната област започва да се среща значително по-често.