Посещението при гинеколог винаги е свързано с известна доза притеснение при всички жени. Все пак не сме на очен преглед или при зъболекаря, а се качваме на магарето... Бъдете сигурни обаче, че добрият специалист никога не мисли за нещата, за които вие се притеснявате. 

„Не ме интересува дали си гладко избръсната, дали си ходила на кола маска или изобщо не си имала време да се погрижиш за космите си!“

Сигурни сме, че в главата на всяка жена са минавали следните мисли по време на преглед (и не само си е мислила, а направо се е притеснявала): „дали съм добре обръсната?“, „кола маската дали се получи добре“, „ами, тези косъмчета, които не успях да махна, дали се виждат“? През кабинета на гинеколозите ежедневно минават достатъчен брой пациентки и истинският професионалист дори няма време да забележи подобни подробности. Най-важното, което трябва да свършат, е да направят прегледа. Най-често дамите, които не са успели да се погрижат за окосмяването си там долу се извиняват. Истината е, че гинеколог със стаж и репутация е видал всичко и ние едва ли ще бъдем първите, които се качваме на магарето неизбръснати или непосетили скоро педикюрист.

Снимка: istockphoto.com

„Не съм потресен/а, че по време на прегледа си в цикъл!“

Често се случва да си запазим час при гинеколога и цикълът ни да ни изиграе лоша шега и да реши да се появи малко преди това. Всъщност обилното кървене в този период от месеца не е причина да отлагаме посещението при специалист. Повечето жени смятат прегледа по време на цикъл за абсолютно недопустим. Като се замислим обаче гинеколозите са виждали всичко. Само се замислете каква е гледката по време на раждане. Някои гинеколози дори предпочитат да прегледат пацианетките си именно в този период от месеца, когато кървенето е обилно, за да са сигурни, че всичко е наред.

„Сексуалният ти живот не трябва да е табу в моя кабинет!“

В кабинета на който и да е лекар не трябва да съществуват теми табу. Ако нещо притеснява пациента, той трябва да го обсъди със своя лекар. Същото се отнася и за гинеколозите. Сексуалното здраве и това жените да се чувстват добре е не по-малко важно от това да бъде направена цитонамазка. Още повече, ако се касае за кървене след секс или болки по време на секс. Всичко това трябва да бъде обсъдено и е тясно свързано именно с този специалист. 

 

Снимка: istockphoto.com