Всички знаем колко е полезно за организма да се наспиваме добре всяка вечер и какво може да ни се случи, ако не снабдяваме тялото си с почивката, от която има нужда. Оказва се обаче, че и прекленото количество сън не е на добре. Последното изследване по темата, публикувано в списание на Американската асоциация за сърдечно здраве, показва, че при хората, които редовно спят поне по 10 часа, шансовете да умрат преждевремнно са с 30% по-високи от тези, които спят по 8 часа, колкото е и препоръчителната продължителност на съня. 

И още тревожни заключения от проучването – прекаляването със съня увеличава с 56% риска от смърт от сърдечен удар и с 49% от смърт от сърдечно-съдови заболявания. В изследването са взети предвид данни от 74 други проучвания, включващи 3 милиона души. Учените предупреждават също, че прекомерният сън може да е индикатор именно за проблеми със сърцето.

 

Снимка: istockphoto.com

„Нашето изследване има важно въздействие върху общественото здраве, тъй като показва, че прекомерният сън е маркер за повишен сърдечно-съдов риск. Тези заключения имат важни последици. При консултации трябва да се обръща по-голямо внимание при проучването на продължителността и качеството на съня.“, споделя д-р Чън Шинг Куок, който е един от водещите учени, участвали в изследването.

 А вие по колко часа на денонощие спите?