Пропускане на храненето през деня е вредно. Бързото хранене и недостатъчното сдъвкване на храната претоварват работата на стомах. Студените ястия дразнят стомашната лигавица. Прясното мляко първоначално неутрализира киселините, но по-късно стимулира тяхното отделяне.

Храните, които трябва да бъдат избягвани при киселини в стомаха с усещане за парене, са: тлъсти меса, пържени храни, сладкиши, шоколад, маргарин, кафе, чай, алкохол, защото изискват за обработката си по-голямо киличество стомашни сокове, дори създават излишък от тях.

Храните, които могат да облекчат паренето от киселините в стомаха са рибата на пара и птиче месо - варено или печено, яйца, зърнени храни, заради витамините от групата В. Морковен сок и бетакаротините в него стимулират възстановяването на стомашната лигавица. Сокът и супата от моркови са подходящи дори за деца, когато имат смутено храносмилане. Свежият зелев сок е много важен за храносмилателната система и също намалява киселините. Изстисква се сокът от 3 зелеви листа и се смесва с 2 чаши вода. Приема се два или три пъти пред деня на гладно. 

Подробности по темата може да чуете от аудиозаписа "Стомах и здравe", публикуван в началото на поста. Интервюто беше излъчено в предаването "За София" в ефира на bTVRadio с водещ радиожурналистът Светослав Николов. 

http://ladyzone.bg/gallery/zdraven-blog/svezhite-sokove-sa-nezamenimi.html