Главоболието не е опасно, когато сте наясно с причината - недоспиване, преумора, преди месечния цикъл или стресова ситуация с инцидентно покачване на кръвното налягане. В подобни случаи сами може да си помогнете с почивка и успокоение. Начинът на хранене е много важен, ако искате да си създадете по-голяма резистентност на болката.
Ето храните, които облекчават главоболието:
- Свежи зеленчукови салати и зеленчуци на пара
- Тлъстите риби като сьомга, скумрия, сардина, риба тон
- Храни, които съдържат елемента мед - стриди, раци, черен дроб
- Ядки и семена, но не пържени и солени
- Зелените маслини
- Джинджифил като подправка или чай
Според една научна теория главоболието може да е в резултат на алергия, т.е. непоносимост на организма към определена храна. Алергичният организъм реагира с разширение или спазъм на съдовете в мозъка, които провокират болката. Единственият фактор, който подлежи на контрол в тези случаи е начинът на хранене. Не бива да се забравя и водата - 1,5 л ежедневно.