Безспорните фаворити в превенцията и борбата с рака, както сами може да се досетите, са плодовете и зеленчуците. Това е така, тъй като именно те са особено богати на полезни и ценни за здравето хранителни вещества. Това обаче, което е особено интересно за тях, и си струва още да знаем, е значението на цвета им. Т.е. колкото цветът на един плод или зеленчук е по-наситен, толкова хранителните вещества в продукта са повече по количество. А това респективно означава, че сред тях непременно ще се намерят и такива, които са особено полезни при борбата с онкологичните заболявания.
Ето кои са по-конкретно хранителните продукти, доказали изключителното си значение в превенцията и борбата с онкологичните заболявания >>
Плодове и зеленчуци, богати на фолиева киселина
Добри източници на фолиевата киселина са аспержите, яйцата, портокалите, пъпешът и ягодите. Можете да си я набавите и чрез консумация на пилешки дробчета, боб, слънчогледови семки, както и на зелени листни зеленчуци като спанак или маруля. Според Американското онкологично дружество, най-добрият начин да си набавите необходимото количество фолиева киселина, не е хапчето, а редовния прием на достатъчно плодове, зеленчуци и обогатени зърнени продукти.
Фолиева киселина за кръвните клетки >>
Зърнено-житните култури
Други източници на фолиевата киселина са зърнено-житните култури. Изобилието на фолиева киселина в тях ги нарежда сред най-върлите врагове на онкологичните заболявания. Фолиевата киселина, известна още като витамин В9, се слави с мощното си антиоксидантно и противораково действие. Безценният витамин лесно може да си набавите чрез консумация на сладки зърнени закуски и пълнозърнести продукти, като пшеница, овесени ядки, киноа и т.н.
Какво не знаем за пълнозърнестите култури? >>