Правилно ли разбираме смисъла на здравословното хранене. Анкети показват, че едни хора определят здравословното хранене като "еднообразно”, други като "мъчително". Диетолозите и нутриционистите  ще възразят, защото храненето може да бъде наречено "здравословно”, само ако е разнообразно и вкусно. Еднотипните диети не влизат в категорията "здравословно хранене”.

Затова, не се самоограничавайте с изказвания като тези: "Най-много обичам това”, "…мога да ям всеки ден и да не ми омръзне”. С каквото и да се храните, но  всеки ден едно и също, това вече не е здравословно.

Обмяната трябва да е в пълния капацитет с всички ензими, храносмилателни сокове, градивни съставки, енергия за извършване на процесите и водната среда, в която целият този сложен саморегулиращ се механизъм да работи безотказно.

Здравословното хранене не е еднообразно хранене с полезни храни, а разнообразно меню, по възможност от всички хранителни продукти. Те трябва да съдържат протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини и вода. Здравословното хранене трябва да е полезно, но и вкусно, когато е разнообразно и съответства на индивидуалните нужди на всеки от нас. Така завършва разговорът ни с радиоводещия на редаването "За София” Светослав Николов, който беше излъчен в ефира на bTVRadio на 16 декември 2014г. Повече подробности по темата за здравословното хранене може да чуете от аудиозаписа, публикуван в началото.