Какво означава да сме здрави? "Да нямаме болки”, ще каже един. "Да сме с максимални сили,  концентрация и устойчивост, за да осъществим мечтите си”, ще утвърди друг. Когато сме радостни - силите ни са мобилизирани. Когато сме удовлетворени - работливостта ни е без граници. Но това е възможно само, ако отделяме редовно време и за почивка. В свободното време е добре да се занимаваме със съвсем различна дейност, която ни радва.

Градинарството като хоби е спасение от професионалния стрес

Тази сутрин поех към bTV с ентусиазъм. Вече бях видяла, че бяла и уханна гарденията на моя балкон цъфти. Който отглежда гардения знае, че тя се обсипва щедро с цветове. Защо ли съм толкова радостна от едното цветче?

Миналото лято си купих саксия с многобройни пъпки и цветове, защото много харесвам аромата на гарденията. След като вече я имах, за съжаление, поставена от мен на неподходящо място, два пъти я катурнах и крехките й пъпки се прекършиха. Остана ми вече като декоративно зелено растение. Пресадих го в по-широка красива керамични саксия. Прочетох, че трябва да се оросява редовно през лятото, а през зимата да не бъде на температура под 18 градуса, а също и не на пряка слънчева светлина. Всичко беше по правилата, но моето цвете беше като стресирано. Обратно на моите очаквания, окапаха не само цветовете и пъпките, а започнаха да съхнат и листа и клончета.

И сега през юли, напук на всички ботанически описания, че гарденията цъфти между декември и май,

моето цвете ме дари с цвят и радостта ми е голяма

Затичах се да го помириша, а след това, упоена от аромата му и развеселена от случилото се, започнах да го снимам. Ето това исках да споделя - как едно непретенциозно занимание, дори ми звучи нескромно да го нарека свое хоби, ми достави истинска радост да започна с лекота днешния ден. А когато началото е леко, всички затруднения и неизбежни пречки по-леко се посрещат. Истинското щастие наистина е в дребните радости.