Факт е хапче, способно да постигне същия ефект от физически упражнения. Изследванията засега са с лабораторни мишки, но резултатите са окуражаващи – новият медикамент GW1516 категорично топи мазнините и увеличава с около 70% издръжливостта на организма при тренировките.

Според американските учени от "Salk Institute" хапчето, въздействащо върху гена за изгарянето на мазнините, скоро ще може да бъде изписвано на пациенти със свръхтегло, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Третираните с експерименталната молекула мишки, които водели заседнал начин на живот, бягали в продължение на 270 минути, докато при контролната група гризачите се изморили след 160 минути. Приемът на GW1516 само за два месеца рязко намалил теглото и нивото на кръвната им захар.

Снимка: iStock

"Човешкото тяло е създадено за физически упражнения, но ние не извършваме достатъчно. В резултат, това ни създава здравословни проблеми, които се разпространяват като епидемия в съвременното общество", коментира проф. Роналд Евънс от института за биологични изследвания. 

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в новия брой на списание "Cell Metabolism".

Снимка: Salk Institute