В красива "Витоша" за половин час от София може да отидете до конна база "Драгалевци" и да заведете децата си на конен туризъм. Инструкторите помагат на начинаещите деца, така че да се наслаждават на разходката с коне в планината. Едно от местата, до които се стига с езда са т.нар. "Долни Алекови водопади" на р. Скакавица, които месното население знае като "Скоковете". Уникално красива гледка се открива при скалата до бившия белодробен санаториум, откъдето се вижда цялото Софийско поле, а в далечината – веригата на Стара Планина. На конна база "Драгалевци" имах възможност да видя вълнението и радостта от ездата на група деца, които споделиха своите чувства - всеки по свой начин: 

Инес на 9 години

Идвам за пети път. Това, което ми харесва е че се разхождам сред природата и яздя кон. Много ми е приятно да го галя и да го управлявам. След това си мисля всичко, което съм видяла в гората, за разходката... Много е красиво!

Иван на 9 години

Конят ми хареса и се чувствах много приятно на коня. Много ми хареса природата в планината, боровете.

Елена на 12 години

От три седмици съм тук. Конната езда е един страхотен спорт. Конете са уникални животни, направо магически. Чувството е сякаш лети, защото е много спокоен. Ти се грижиш за него като за твое собствено животно и е много приятно. Конната езда е много хубаво нещо. Тя  помага за гърба, за краката, за всичко. И като цяло е един уникален спорт. И се радвам, че попаднах на "Детска академия на науките, изкуствата и спорта" и че успяваме всеки вторник и четвъртък да идваме тук.

Продължава интервю с инструктора по езда Борис Минков   

Какъв е ефектът от ездата според Борис Минков, управител на един от конните клубове

За мен ездата е нещо, което ме изпълва с много положителна енергия и много ме успокоява. Самия аз съм човек, който е по-емоционален в някои моменти и ми прави впечатление, че след като съм прекарал няколко часа с конете, независимо дали езда или просто комуникация с тях и с клиенти, нещата на които бих реагирал остро ми стават смешни. Предполагам, че човек, който няма някакви проблеми, а просто е натоварен в ежедневието може много да разпуска, да се чувства по друг начин след езда. Когато пък мястото е такова, където има допълнителен контакт с природата и можеш да се насладиш на невероятни гледки - водопад, скали, вече всичко е коренно различно. "Витоша" е малка планина, но изключително красива.

Вече има много конни бази около София - над 20, което показва, че конният спорт и конният туризъм придобиват все по-голяма популярност. Стремежът на хората е да излязат от тази МОЛ-култура, да намерят нещо малко по-различно. Много хора празнуват рождените си дни при нас. Средата е малко по-нестандартна, не толкова, на което са свикнали във всички детски парк-центрове. Имаме  няколко чуждоезикови детски градини и училища. Голяма част от децата са от други държави и ми прави впечатление, че преподавателите позволяват детето да се поизцапа, да се умори. Аз също се придържам към тази философия при възпитанието на детето си. Все пак, когато една среда е контролирана, тук например на въжената градина е хубаво детето да се научи да се справя само. На принципа "да повика неволята". Когато на едно дете му даваш нещата точко къде да стъпи, как да се хване, минаваш през призмата на възрастния човек и ти осакатяваш неговата креативност.

Продължава с интервюта с две деца, които вече яздят

Хуберт на 9 години

За четвърти път яздя кон. Приятно е, но само понякога ме удря коня, когато стъпва. Обичам конете. Много е хубаво тук - има два батута и въжен парк.

Николай на 15 години

Много е забавно, когато има и други деца, с които можеш да се видиш, защото когато си в София, а всички твои приятели са на море, не знаеш какво да правиш. Чувствам се приятно тук, да изляза малко от града, да изляза малко сред природата, защото в София чувам само колите и всички да ходят на МОЛ'ове и кина. На конната база, аз по принцип като малък съм идвал само един път и много съм се страхувал, но тази година като дойдох, се оказа че е много забавно, лесно. Така да се каже "опазнавам животните лице в лице". Много е приятно. Научихме на колко години са конете, имената им, кое е полезно да ядат, как да се грижим за тях. Много е забавно. Искаш да обиколиш света с коня.           

Конната база "Драгалевци" съществува от 4 години, предимно насочена към  развлеченията и конен туризъм. Тук се набляга не толкова на спортната езда, а на тип "уестърн". Освен това осигурява прохлада, разходка на чист въздух, красиви гледки, контакт с кончетата и много нови умения.