В красива "Витоша" за половин час от София може да отидете до конна база "Драгалевци" и да заведете децата си на конен туризъм. Инструкторите помагат на начинаещите деца, така че да се наслаждават на разходката с коне в планината. Едно от местата, до които се стига с езда са т.нар. "Долни Алекови водопади" на р. Скакавица, които месното население знае като "Скоковете". Уникално красива гледка се открива при скалата до бившия белодробен санаториум, откъдето се вижда цялото Софийско поле, а в далечината – веригата на Стара Планина. На конна база "Драгалевци" имах възможност да видя вълнението и радостта от ездата на група деца, които споделиха своите чувства - всеки по свой начин: 

Инес на 9 години

Идвам за пети път. Това, което ми харесва е че се разхождам сред природата и яздя кон. Много ми е приятно да го галя и да го управлявам. След това си мисля всичко, което съм видяла в гората, за разходката... Много е красиво!

Иван на 9 години

Конят ми хареса и се чувствах много приятно на коня. Много ми хареса природата в планината, боровете.

Елена на 12 години

От три седмици съм тук. Конната езда е един страхотен спорт. Конете са уникални животни, направо магически. Чувството е сякаш лети, защото е много спокоен. Ти се грижиш за него като за твое собствено животно и е много приятно. Конната езда е много хубаво нещо. Тя  помага за гърба, за краката, за всичко. И като цяло е един уникален спорт. И се радвам, че попаднах на "Детска академия на науките, изкуствата и спорта" и че успяваме всеки вторник и четвъртък да идваме тук.

Продължава интервю с инструктора по езда Борис Минков