Дълъг е списъкът на видни, талантливи и гениални личности, които са страдали от епилепсия - Достоевски, Наполеон Бонапарт, Молиер, Алфред Нобел... Според съвременната медицина по време на пристъп в мозъка се генерира неконтролируема възбуда на голям брой мозъчни клетки, на които тялото реагира с мощно свиване на мускулите  до степен на гърч.

Пристъпите се провокират лесно от свелинни дразнители,

затова хората с епилепсия знаят, че трябва да бъдат по-внимателни по отношение гледането на телевизия, електронните игри и работата с компютър.

Епилепсията може да бъдат наследствено предадена или в резултат на травми

и възпаление на мозъка. Понякога единствената проява на мозъчните тумори и кисти може да е епилептичен припадък.

Основното диагностично средство е електроенцефалографията ЕЕГ,

според невролога проф. д-р Пенчо Колев, чиято информация той определя като мозъчна картография. Друго съвременно изследване е полисомнографията. С нея се проследява активността на различните участъци в мозъка не само в будно състояние, но и по време на сън, което я прави удобна за изследване на децата с епилепсия.

Не всички епилептични припадъци са със загуба на съзнание.

В детска възраст формите са много дискретни. Детето може да загуби внимание за 1-2 минути, да гледа в една точка и да не помни за този момент. Ако се забележат подобни моменти на разсейване и те зачестяват, трябва да се обърне внимание и да се посети детски невролог. Затова родителите и учителите трябва да наблюдават отговорно децата, за да не се пропуснат проявите на епилепсия.

Хората с епилепсия не бива да употребяват кафе, алкохол и цигари,

които допълнително стимулират мозъчната активност. Препоръчително е да избягват плуването, шофирането и спортове с рискове за падане от високо каквито са ски, борд, езда, каране на велосипед.

Ако се озовем край човек получил епилептичен припадък, можем да помогнем  като предотвратим нараняването му от остри предмети, ръбове или огън.

Дете, припаднало на улицата или на стълбите, добре е да го изнесем на безопасно място

Единствено главата трябва да се обърне  на едната страна, за да не се задуши от оделящата се слюнка и да се разхлабят дрехите около врата. Не се прави сърдечен масаж или изкуствено дишане.  Добре е да се извика „Бърза помощ”.

Професионалното мнение на проф. д-р Пенчо Колев за епилепсията вижте във "Видео по темата".