Отговорите в анкетата "Обичате ли елда?" показват, че повече от 50% от гласувалите не познават вкуса на eлдата, затова с този пост препоръчвам рецепти за бързо приготвяне на полезни ястия от елда.
Елдата, известна още като гречка, е с вид на зърнена храна, но е от категорията варива, наред с граха, нахута, лещата, фасула, соята. Зрънцата й са с форма на триагълни пирамидки, които погледнати отстрани, наподобяват стилизирано сърце.
В елдата се съдържат висококачествени протеини, които увеличават мускулната сила
и издръжливостта, което я прави подходяща храна за активно занимаващите се със спорт. Хората с дългогодишен опит във вегетарианството я консумират като пълноценен заместител на месото. За здравословна сила елдата е добре да се консумира два - три пъти в седмицата под формата на каша, кюфтенца, крем какао с елда, сладкиши от елдено брашно т.н.
Елдата влиза в много диети, защото не съдържа глутен
Освен това стимулира панкреаса, чернодробната функция и отделянето на жлъчка, тъй като е богата на лецитин, желязо, калций, цинк, витами от групата В. Препоръчва се при висок холестерол, остеопороза, хипертония, диабет, косопад и чупещи се нокти.
Кашата от елда е засищащо вариво, което бързо се приготвя
Може да се консумира както за закуска, така и на вечеря, защото съдържа пектин, който подпомага за отстраняване от организма на токсичните и ненужни вещества.
- Една чаена чаша елда се сварява в 2 ч. чаши вода, докато зърната се разпукнат, след което се измива под студена вода в гевгир.Тази доза е достатъчна за 2 порции.
- Към сварената елда се добавят 2 супени лъжици белен сусам. Сусамът е с богато съдържание на витамин Е и антиоксиданти, които имат отношение към запазване на жизнения тонус и забавят стареенето.
- Половин чаена лъжичка от екзотичната целебна подправка куркума ще придаде жълтия цвят и специфичен вкус.
- Половин чаена лъжичка смлян кимион със своя пикантен вкус ще възбуди апетита.
- На всяка порция добавете прясно изцеден лимонов сок според личните вкусови предпочитания.
Вместо каша, може да се приготвят елдени кюфтенца,
от така сварената, измита и прецедена елда. За целта, сварените разпукнати зрънца леко се пасират. Добавя се глава кромид лук, нарязана на ситно, и подправките куркума, черен пипер, смлян кимион, чубрица и свеж магданоз. Разбъркват се и от сместа се оформят кюфтенца, които могат да се запекат в умерена фурна върху хартия за печене или да се изпържат в нагорещено олио за 40 секунди. Добре е кюфтенцата да се гарнират с кисело мляко или чеснов сос.