През 2020 г. Доли Партън дари 1 млн. долара за създаването на ваксина срещу COVID и беше сред първите звезди, които си я сложиха. Тя обаче не е приключила с благотворителната си дейност в помощ на здравеопазването. Изпълнителката на хита „Jolene“ дари още 1 млн. долара за изследвания и лечение на детски инфекциозни болести.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Нито едно дете не трябва да страда“, написа тя в изявление до медиите. „Готова сам да направя каквото зависи от мен, за да мога да опазя колкото се може повече от тях здрави и в безопасност.“

Дарението ѝ ще помогне за изучаването на причините за заболяванията и за лечението на инфекции при деца с рак.

Снимка: Getty Images

„Доли Партън и преди е помагала на изследванията на детски заболявания и е спасила безброй много животи“, каза главният изпълнителен директор на университетският медицински център „Вандербилт“, който получи дарението на певицата. „Този нов подарък ще увеличи защитата в региона и в целия свят“.

Доли Партън дарява на медицинския център „Вандербилт“, защото един от най-добрите ѝ приятели работи там – хирургът Наджи Абумрад.

Снимка: Instagram/@dollyparton

Двамата се срещат през 2013 г., когато Доли Партън преживява първата в живота си автомобилна злополука. Катастрофата е съвсем лека, но певицата трябва да потърси лекарска помощ, тъй като страда от кожно заболяване, което превръща и най-леките одрасквания в големи рани.

Партън и Абумрад откриват, че имат много общи неща в миналото си. И двамата са имали бедно детство, и двамата се живели в планински градчета и са се борили за оцеляването си на 10 000 километра един от друг. Приятелството им продължава вече 9 години.