Дигиталната диета (детокс) няма да ни помогне да свалим килограми, но ще ни даде много повече. Това е ограничаване на използването на мобилни телефони, таблети, лаптопи, компютри и всякакви устройства, които ни свързват с интернет. Тези технологии насищат, и дори пренасищат ежедневието ни, с което влияят отрицателно както на здравословното ни състояние, така и на работоспособността, концентрацията и т.н.

Замислете се – днес колко разговора проведохте по мобилния си телефон; колко часа стояхте пред компютъра? Все по-често попадаме на следните гледки – пътуващи в автобуса хора, навели глава и съсредоточили поглед в екрана на телефона си. Той е неотменна част от нас, докато чакаме за среща; докато пием кафето си сутрин. Случва се дори човек да излезе от офиса, за да се разтъпче, да обядва навън, но дори и в почивката си, очите му са вторачени в екрана. Хора се сблъскват на улицата или пресичайки пешеходната пътека просто защото не гледат пред себе си, а отново са устремил поглед към мобилното устройство в ръката си, за да чати или да пише sms.

Какво всъщност си причиняваме?

Проблеми със зрението
Лекарите все по-често препоръчват да се носят очила с антирефлексни стъкла не само когато се работи с компютър, но и когато ползваме мобилен телефон или таблет.

Проблеми с кожата
Дерматолозите съветват 1 час преди сън да спрем използването на всякакви компютърни устройства. Особено лоши последствия върху кожата има взирането в екрана, когато сме си легнали и сме изгасили лампите. Хоризонталното положение с наведената напред глава са двете условия за поява на двойна брадичка.

Проблеми с китката и ставите
Хората, които работят на компютър, ежедневно натоварват китката си, заради дългото време, което прекарва ръката им, държейки мишката. При това положение на ръката може да се появи болка в мускулите, в обалстта между лакътя и китката.

Дигиталният детокс е противоотрова
За да успеете да ограничите използването на мобилни устройства и интернет в ежедневието си, трябва да намерите друга заетост. Най-добре е тя да е физическа – екскурзия в планината, каране на велосипед, работа в градината. Ако смените обстановката, това би бил още по-добър стимул. Дигиталните технологии трябва да правят живота ни по-добър и лесен, а не да го затрудняват и да ни разболяват. В естествената си среда човек не използва тези устройства, следователно е във възможностите на всеки да се справи, поне за известно време без тях.

Защо да го правим?

- За да намалим напрежението в очите си.

- За да подобрим стойката си и да облекчим натоварването върху мускулите от ежедневното седене пред компютъра.

- За да реагираме срещу обездвижването.

- За да откриете истинския вкус на храната, защото тя със сигурност е по-различна, ако я хапвате на спокойствие, наслаждавайки се на слънцето и дърветата около вас, а не на малкия дисплей на телефона.

- За да водим повече разговори с реални хора, отколкото с виртуални човечета, скрити зад измислени никове.

Със сигурност така ще откриете много повече свободно време за себе си и за любими свои дейности. Започнете с един следобед или един ден. След това направете дигитален детокс за един уикенд. Опитвайте се да ограничавате ненужното губене на време, когато просто седите и безцелно кликате на линкове. Периодично се подлагайте на тази електронна диета поне веднъж месечно.