Редовната консумация на диетични безалкохолни напитки и плодови сокове с изкуствени подсладители предизвиква атрофията на главния мозък, която води до намаляване на обема му и влошаване на паметта.

Резултатите от научните изследвания на американския невролог Матю Пейс от "Boston University School of Medicine" сочат още, че всекидневната консумация на подсладени напитки е свързана с троен риск от инсулт и деменция, в сравнение с хранителен режим без въпросните напитки. 

Снимка: Cydney Scott

Данните са получени от изследването "Framingham Heart Study" с ядрено-магнитен резонанс сред три групи участници – първата с около 4000 участници над 30-годишна възраст, втората с около 3000 лица над 45 години и третата с около 1500 души над 60 г.

Пълните резултати от научните изследвания за пораженията върху човешкото здраве от високата консумация на напитки с подсладители са представени в "EurekAlert!".