Жените предпочитат аромата на мъжете, които се хранят с плодове и зеленчуци, отколкото на тези, които залагат на въглехидрати като хляб и паста.

В серия от експерименти учените от университета "Маккуори" в Сидни изследвали 43 мъже, като наложили на кожата им специален инструмент - спектрофотометър, който отчита количеството каротеноиди (пигменти в зеленчуците). Доброволците били помолени да облекат чисти памучни тениски и да тренират за известно време.

Снимка: iStock

След това девет участнички в проучването били помолени да усетят миризмата на тенискита и да оценят до колко им харесва. В крайна сметка, жените били привлечени предимно от мъжете, приемащи повече зеленчуци в диетата си.

"Знаем от отдавна, че миризмата е важен елемент на привличането, особено за жените", заявява ръководителят на изследването Иън Стивън.

От еволюционна гледна точка това може да се дължи на факта, че потта е сигнал за здравето ни, тъй като  богатите на зеленчуци диети са по-здравословни.

Пълните резултати от научното проучване са публикувани в списание "Journal of the Human Behavior and Evolution Society".