Спанакът, броколито, зелето и други зелени зеленчуци може да не попадат в графа – НАЙ-ОБИЧАНИ ХРАНИ – но със сигурност, ако се превърнат в постоянен спътник в нашето дневно меню, и то в обилни количества, това неминуемо ще окаже благотворен ефект не само върху здравето ни, но и върху нашата фигура! Запознайте се със зелените зеленчуци, които предоставят на организма ценни хранителни вещества, богати са на антиоксиданти, витамини и минерали и имат засищащ ефект. Както и стовау че всички те се славят с безобрано ниското си количество калории.

Калориите в зеленчуците >>

Брюкселско зеле

Както обикновеното зеле, так и брюкселско, дори в още по-голяма степен, е известно с изключително благотворното си въздействие върху организма. Благодарение на богатото си съдържание на фибри, то стимулира процесите на храносмилателната система и благоприятства добрия метаболизъм. Поднесено под формата на зелева супа или като богата гарнитура към обедната ни салата, брюкселското зеле придава нежен вкус на всяко ястие. То е с ниско съдържание на калории и съдържа голямо количество витамин С. Наред с многобройните си здравословни качества, витамин С е и верен помощник в отслабването. Той улеснява усвояването на калция – минерал, който от своя страна помага за изгарянето на мазнините. Наскоро, също така,  бе установено, че брюкселското зеле съдържа мощен антираков компонент. Затова се смята и за една от най-важните храни при борба с рака.

Зелевото семейство >>

 

Целина

Благодарение на ниското й съдържание на калории, целината също се нарежда сред зеленчуците, които ни помагат в борбата срещу затлъстяването. Има диуретичен ефект и стимулира изгарянето на мазнините. Чаша сок от целина всеки ден или като допълнение към ежедневната салата, ще докаже бързо ефекта от редовния прием на този великолепен зеленчук. Целината има още цял куп полезни качества – регулира кръвното налягане, подобрява паметта и предотвратява заболявания на нервната система, като болестта на Алцхаймер например.

Кориандър

Кориандърът стимулира метаболизма. Доказано е, че редовната му консумация в продължение на няколко месеца, свен че овъзпрепятства риска от наддаване на теглото, но до голяма степен благоприятства и загубата на килограмите. Играе важна роля в регулирането на кръвното налягане и намаляването на холестерола.

Полезната растителна храна >>