Ако при смяна на хранителен режим криете всички маслени продукти от погледа си, не го правете! Това не е начинът. След задълбочено проучване, осъществено в САЩ, се оказва, че диетите с ниско съдържание на мазнини са не само нездравословни, но и неефективни.

Американските учени внимателно са разгледали постигнатите резултата на около 70 000 души, участвали в проучването, след което установяват, че в дългосрочен план свалените килограми, с нискомаслена диета, се връщат отново.

"От научна гледна точка, диетите с ниско съдържание на мазнини като дългосрочен метод за сваляне на килограми не е достоверен", твърди д-р Диъдри Тобиас, водещ автор на анализа и практикуващ лекар в Women's Hospital (Бостън).

Естествено, че ако в продължение на една година спазваме подобен режим на хранене е възможно да постигнем „по-добри” резултати, но разликата няма да бъде голяма – 1 килограм, вместо 360 г със здравословна диета. Заслужава ли си?

"Разбира се, че има разлика, но тя не бива да ни впечатлява за сметка на здравето. Анализът потвърждава това, което вече знаем: не диета с изключение на един вид храна е по-ефективна", допълва тя.

Като се замислим, осъзнаваме, че мазнините притежават жизненоважни свойства, необходими за здравето ни, включително някои липиди, мастните киселини и др. Те ни зареждат с енергия и допринасят за хормоналния баланс. От друга страна лица със сърдечно-съдови заболявания, диабет и висок холестерол е редно да внимават. 

Затова ако желаем да отслабнем, нека не си играем със здравето си и се вслушаме в думите на тези, които разбират от това. Поддържането на едно тегло не зависи от драстичността на дадена диета, нейната продължителност или естество - не, всичко зависи от качеството и количеството на храната, която поемаме ежедневно.