Тази програма, която ни предлага американската диетоложа Тара Крафт, е отлична профилактика за много болести, тъй като изчиства тялото, повишава имунитета и подобрява обмяната на веществата. Комбинацията между балансирана лека вечеря и прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове прави диетата изключително здравословна, а резултатите от нея - дълготрайни.
1-ви ден
Закуска и обяд: Витаминозен сок от зелена ябълка и зелечуци
Продукти за 1 порция:
1 зелена ябълка
1 кочан къдраво зеле (кале)
1/2 лимон
2 резена целина
Всички продукти се разбиват в блендер и полученият нектар се пие веднага.
Вечеря: Салата Никозия със сьомга
Продукти за 4 порции:
2 големи яйца
1 чаша зелен почистен фасул
1/2 чаена лъжичка морска сол
1 кочан маруля с отстранени външни листа
1/2 чаша нахут, накиснат и изцеден
2 домата, тънко нарязани
1 консерва висококачествена сьомга, изцедена от олиото
2 с. л. червен винен оцет
1 с.л. дижонска горчица
1 ч. л. мед
2 с. л. студено пресован зехтин
Яйцата се сваряват и се оставят настрана. В отделен съд с половината от морската сол се подправя водата и се сварява зеленият фасул. След 8 минути врящата вода се излива, фасулът се облива със студена вода и се отцежда. В 4 чинии се разпределят марулата, нахутът и доматите. Към всяка порция се добавя парче сьомга и по полоника яйце. Зеленият фасул се нарежда най-отгоре.
За салатения сос се смесват червен винен оцет, горчица, мед и останалата сол. Постепенно се добавя зехтина, като се бърка непрекъснато. Салата се залива с получения дресинг и се сервира.
2-ри ден
Закуска и обяд: Витаминозен джинджифилов сок
Продукти за 1 порция:
2 супени лъжици джинджифил
1/2 зелена ябълка
1/2 лимон
1 чаша спанак
1 кочан къдраво зеле (кале)
Всички продукти се разбиват в блендер и полученият нектар се пие веднага.
* За повече сладост се добавят допълнително 1/2 ябълка или 1 щипка стевия.
Вечеря: Макарони с чесън и билки
Продукти за 4 порции:
1/4 чаша студено пресован зехтин
8 скилидки чесън, нарязани на тънко
2 стръкчета риган
1 чаша сухо бяло вино
1/2 чаша ситно нарязан магданоз
1 ч. л. босилек
1 ч. л. ситно нарязан розмарин
1/4 ч. л. морска сол
500 г безглутенови оризови макарони - лингуини
1 чаша рукола
В голяма тенджера се загрява зехтинът на умерена температура, добавя се чесънът и риганът и задушаваме за около 8 до 10 минути, като периодично разбъркваме до получаване светлокафяв оттенък. Изсипва се виното и се вари, докато сместа намалее с 1/3. Сваля се от огъня и се разбърква с останалите подправки и билки - магданоз, босилек, розмарин и морска сол. Междувременно сваряваме пастата според указанията на опаковката в голям съд с вряща подсолена вода. Готовата паста се изплаква със студена вода и се изцежда. Изсипва се в билково-чесновия сос. Пастата се сервира, гарнирана с рукола и магданоз.