Понякога човек се чувства като компютър със замръзнал екран. Струва му се, че нищо не работи, че теглото му се е заковало, а енергията му е потънала вдън земя.

Много програми успешно могат да ви измъкнат от тази ситуация и да помогнат на тялото ви отново да се чувства леко и свободно. Макар че има кратки и екстремни подходи, напоследък наблюдаваме страхотен успех на 21 и 30 дневни режими, които са умерени и здравословни - те не само помагат да се преборим с излишното тегло, но и побеждават вредни за здравето навици!

Ще кажете – добре, как е възможно за 3 или 4 седмици човек да промени тяло, което е резултат на години бездействие или неправилно хранене?


И наистина, за 3 или 4 седмици може само да започнете своята трансформация, но пък първите 30 дни ще са и най-значимите – ще забележите как енергията ви видимо се повишава или пък ще влезете в панталони, които едва сте закопчавали преди. Това неминуемо ще ви мотивира да продължите напред и да завършите своята лична трансформация – независимо дали за вас тя ще отнеме 2, 6 или 12 месеца.

В новата ни книга ‘’30 Day Real Food Reset’’ (‘’Рестартирай тялото си с 30 дни истинска храна’’), учим точно това – само за 30 дни можете да превъзпитате тялото си да не разчита на бързи захари, преработени храни и среднощни нападения на шкафа с бисквитките. Чрез оптимизирането на приема на естествени и малко обработени храни, контрол на кръвната захар и разнообразяване на ежедневното меню, само за 30 дни хората които изпробваха плана ни изгубиха между 3 и 10 килограма. Те не само влязоха във форма, но и си върнаха отдавна изгубена енергия и надеждата, че е възможно само с добро хранене и без излишни разходи за добавки и скъпи процедури, човек да се чувства страхотно.

Принципите на 30 дневния план са изключително лесни за спазване от всеки.

Целта на плана е да помогне да изгубите излишно тегло, да се отървете от досадно пристрастяване към храна и постоянни мисли за ядене и да подобрите енергията и работоспособността си:

1. Набележете врага и го обезоръжете:

Много от клиентите ни забелязват и добре знаят кои храни им влияят зле или водят до повишаване на теглото. Сред тях влизат шоколад, алкохол, тестени закуски, дъвки и бонбони, сладки напитки или специализирани напитки с кафе. Ако знаете, че някоя храна не ви се отразява добре и въпреки това заради пристрястяване или просто защото не ви се вярва, продължавате да я консумирате, то през следващите 30 дни просто я зачеркнете от менюто си. Така от една страна ще тествате как тялото ви реагира на конкретни храни, а от друга ще може да се освободите от нежеланите килограми. Прекалената консумация на такива храни може да дразни имунната ви система, но само след няколко седмици почивка ще може да живеете ‘’с тях или без тях’’, без да сте зависими от приема им.

2. Изключете най-честите дразнители:

тук влизат токсични за тялото храни като пържени и изкуствени мазнини, брашно и пшенични продукти, захар и сладки продукти, газирани напитки, сокове, изкуствени подсладители. Заместете хляба и тестените изделия с пресни или сготвени зеленчукови ястия, те не само ще помогнат да се заситите, но и ще ви спестят излишни калории и здравословни оплаквания. Вместо газирани напитки и сокове, наблегнете на вода, сода, чай, овкусявайте водата с различни пресни плодове.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

3. Оптимизирайте храносмилането си:


вместо да гладувате по цял ден и накрая на деня да изяждате 90% от калориите за деня, разпределете храненето на 3-4 приема дневно. Освен редовното хранене, помогнете на храносмилателната си система като приемате поне литър и половина вода и добавете подправки като джинджифил, кимион, черен пипер, кукрума и кардамон към рецептите, които приготвяте.

4. Фокусирайте се върху прясна и малко преработена храна:

пресни месо и риба, пресни сирена, яйца, сезонни плодове и зеленчуци, естествени мазнини: зехтин, масло, ядки, авокадо. Хубаво е на всяко хранене в чинията ви да има плод или зеленчук, източник на белтъчни и естествени мазнини. Направете си леки закуски с кисело мляко и плод, или пък малко парче сирене и зеленчук. Обядвайте с богата салата с малко месо или яйце. На вечеря пригответе салата и бистра супа и добавете парче месо или риба. За вегетарианците този план е напълно изпълним, но за да не прекаляват с консумацията на млечни продукти и яйца е добре да включат и варива като киноа, нахут или леща.

След 30 дневния рестарт оценете резултатите си – възможно е да сте изгубили всички нежелани килограми. В такъв случай може да започнете да включвате повече зърнени продукти, както и да опитате малки количества от любимите си сладки лакомства. Наблюдавайте как се чувствате – ако станете летаргични, раздразнителни или лесно качвате тегло, възможно е да имате нужда от по-големи паузи между приема на тези храни. След края на плана, за няколко месеца се придържайте към принципите му поне 80% от времето, така ще си осигурите траен успех.

Със съдействието на www.artofrealfood.com