Обичате ли да подправяте ястията с повече сол? Имаме лоша новина за вас, защото американски учени от Йейлския университет са установили, че прекомерната консумация на сол увеличава риска от развитие на множествена склероза (МС).

Множествената склероза представлява хронично автоимунно заболяване на централната нервна система, при което основната засегна структура е предпазната обвивка на нервните влакна (миелин). Това е причина увредените нерви да не могат да провеждат нервни импулси от и до мозъка. 

Според изследователите от Йейл увеличената консумация на сол е един от факторите, допринасящи за развитието на множествена склероза, като настоящото проучване установява как солта потенциално може да доведе до развитие на автоимунното заболяване.

Снимка: iStock

Ръководителят на изследването Томоказу Сумида и колегите му установили, че клетките в по-солена среда демонстрират активиране на сигналния път бета-катенин/Wnt. Същият, свързваn с развитие на ракови заболявания, нарушена функция на регулаторните Т-клетки и предизвикване на възпаления в организма, които засягат нервната система.

В допълнение към солта, дефицитът на витамин D, тютюнопушенето и затлъстяването са свързани с развитието на МС, твърдят изследователите. Рискът от развитие на множествена склероза се увеличава чрез взаимодействие между генетичната наследственост и факторите на околната среда.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nature Immunology".