Все още е сезонът на тиквата, от която може да се приготвят ястия с различни вкусове, обогатени от различните подправки. Освен десерти от тиква, може да си сготвите най-различни супи. Ето канадска рецепта за тиквена супа с джинджифил, тахан и канела:
Продукти за 4 порции
½ тиква кестенка
1 глава кромид лук
1 ч.л. настърган корен джинджифил
1 ч.л. канела
3 с.л. олио
Сол на вкус
4 ч.л. сусамов тахан
1-2 стръка розмарин или магданоз
Лют червен пипер по желание
Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета. Една глава кромид лук се нарязва на дребно и се задушава с настърган джинджифил в дълбока тенджера с олио на дъното. Добавят се парчетата тиква и се разбъркват заедно с лука. Наливат се 4 чаши топла вода. След като тиквата се свари до готово състояние се прибавя канела и сол на вкус. Накрая се пасира в блендер. Сервира се с лъжичка тахан към всяка порция. Може да се украси с розмарин или магданоз, а любителите на лютото да си добавят щипка лют червен пипер. Супата се поднася гореща с филийки, намазани с маргарин.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.